BREEAM Credits

Voor BREEAM-NL projecten hebben wij voor inmiddels meer dan 400 projecten de creditonderbouwingen van hoofdstuk Materialen uitgevoerd. Hieronder staan de credits die wij voor de BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 richtlijn kunnen uitvoeren. Neem voor andere BREEAM richtlijnen eerst even contact op.

Credit MAT01 bestaat uit vier delen:

Milieuprestatieberekening (max. 4 punten) – Hoe lager de milieu-impact van het gebouw, des te meer punten je krijgt. Eenvoudiger kunnen we het niet uitleggen. We weten natuurlijk wel als geen ander waar de ruimte zit en hoe we deze berekening kunnen optimaliseren.

Materiaalpaspoort (1 punt) waarmee de herkomst, bevestiging, vorminsluiting en toekomstscenario worden vastgelegd.

Specificatie van bouwkundige materialen (1 punt) is een waardering voor de toepassing van productspecifieke data vanuit de Nationale Milieudatabase. Specificatie van installaties (1 punt) waardeert ditzelfde, maar dan voor gebouwinstallaties.

Deze credit waardeert de inkoop van materialen bij fabrikanten met een goed milieu- en grondstoffenbeleid. Middels een inkoopplan maken wij inzichtelijk wat er mogelijk is en hoe je dit ook in de uitvoering voor elkaar krijgt.

In deze credit wordt in kaart gebracht wat de risico’s zijn voor de toegepaste bouwmaterialen en hoe deze ondervangen kunnen worden. De maatregelen gaan van aanrijdpaaltjes tot zoutbestendige metaalcoatings tot verduurzamende voorbehandeling van materialen.

Eigenlijk de belangrijkste credit om tijdig op te pakken in het BREEAM-traject. Op basis van de eerdere ontwerpfasen voeren wij een voorlopige uitwerking van de MPG uit. Op basis hiervan kan in kaart worden gebracht wel mogelijkheden er nog bestaan om de milieu-impact te reduceren. Ook kunnen we hier al een inschatting geven van de haalbaarheid van de creditscores voor MAT01, MAT03 en MAT07.

In een circulaire economie is het van belang om voor te bereiden op de mogelijkheid om bouwmaterialen in de toekomst te hergebruiken. Middels de Losmaakbaarheidsindex wordt berekend in hoeverre het gebouwontwerp demontage faciliteert.

Voor het Oplevercertificaat moet voor deze credit ook een demontagehandleiding worden samengesteld. Wij kunnen deze niet volledig opstellen, maar kunnen hier wel in begeleiden.

Op basis van de diverse gebouwkwaliteiten wordt berekend in hoeverre het gebouw het adaptief vermogen heeft om andere functies of andere indelingen te faciliteren.

Voor deel 3 (criterium 7) van de credit moet de schaduwprijs van de gebouwgebonden energievraag worden berekend. De delen Passief ontwerp en Toepassing vrije koeling doen wij niet.

Scroll naar boven